söndag 15 april 2012

Fy katten, sa Asterix

Nu är det ett tag sedan vi uppdaterade här. Vi hade en lugn och skön påskhelg med mycket gos och mys, men den sista veckan har inte varit så rolig för Asterix.

När grabbarna vaccinerades för några veckor sedan bad jag om en kontroll av deras tänder. Molly har tyvärr haft problem med tänderna (du kan läsa om Mollys tänder här), och därför har vi bestämt att våra pälsklingar ska få tänderna kollade årligen. Vi fick då träffa samma "tandläkare" som dragit ut Mollys tänder, och både Lukas och Asterix hade tandsten som borde tas bort.

Vi fick en tid för borttagning av tandsten i onsdags. På tisdagen när vi kom hem var Asterix inte sig lik. Han verkade ledsen och svansen bara hängde ner. Vi märkte också att han inte ville hoppa upp i soffan och upp på borden. När jag lämnade in grabbarna på onsdag morgon fick veterinären börja med att undersöka Asterix. Han verkade ha ont och gnydde när hon klämde och kände över rygg och svans. Trots detta så spann han så högt att hon inte kunde lyssna på hjärtat! Vi enades om att hon skulle undersöka honom vidare när han började bli sömnig inför sövningen, och att de eventuellt skulle ta röntgenbild.

En orolig matte åkte till jobbet, och vid lunch ringde veterinären. Hon talade om att de tagit två röntgenbilder som visade att Asterix hade pålagringar som gjort att det blev en inflammation i ryggen, och att det var därför han hade ont i sin rygg. Det var därför svansen hängde. Han hade så ont i ryggen att han inte kunde lyfta den! Det gör ont i mattes hjärta att han haft så ont! Dessutom hade han inflammation i slemhinnan runt två tänder i överkäken som kräver behandling. Man tyckte också att han borde gå ner något i vikt.
Lukas hade tack och lov bara tandsten som togs bort, och i övrigt såg det fint ut i munnen.


Nu äter Asterix smärtstillande för ryggen och ska så göra i en veckas tid. Det går riktigt bra att ge honom den medicinen, men det är värre med behandlingen av tandköttet. Vi har en gel som ska smörjas över tandköttet två gånger om dagen, som ska läka inflammationen. Behandlingstiden är två veckor. Detta tycker Asterix inte alls om. Han biter ihop käkarna och börjar dregla så det bara bubblar ut skum ur munnen. Det ser så lätt ut när de visar på sjukhuset hur man ska göra, och så är det så svårt att få till det hemma. Om behandlingen inte gör någon nytta måste dessa två tänder dras ut. Vi vill ju verkligen att han ska slippa det. Vi kämpar på men undrar om det gör någon verkan när han dreglar så väldigt mycket. Det är inte så lätt att få gelen på rätt tand när han inte är så samarbetsvillig. Både Asterix och Lukas har dessutom fått diarré så vi ger också Diarsanyl och vätskeersättning. Asterix är ganska trött på oss och alla medikamenter!


Vi funderar hur vi ska bete oss med viktnedgången. Det är inte lätt att banta en katt när man har flera katter. Lukas är smal och vi vill verkligen inte att han ska minska i vikt. Veterinären föreslog att vi kan genomgå bantningsprogram med hjälp av dem, medan sköterskan höll med om att det kan vara väldigt svårt i flerkattsfamiljer. Samtidigt har vi blivit rekommenderad av "tandläkaren" att använda tandfoder p g a Mollys tänder, så därför äter alla tre tandfoder sedan en tid. Vad är viktigast? Att få ner Asterix vikt, eller att hålla Mollys tänder i gott skick så att hon slipper dra ut mer tänder?

Vi har bestämt oss för att ta en sak i taget nu. Vi sätter nu fokus på att Asterix ska bli bra i ryggen, och vi ska göra allt för att tandbehandlingen ska lyckas, så får vi ta tag i vikten och eventuellt foderbyte sedan.

5 kommentarer:

 1. Ni får ge dom mat på bestämda tider, så går det.
  Så får dom i sig det dom ska, eller inte ska.
  Lycka till med allt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Naw,lille Asterix då...
  LyckoTassar från oss/Jam & Kram!

  SvaraRadera
 3. Stackars Asterix, hoppas meducinen hjälper snarast. Vi håller våra tassar för att allt löser sig till slut. En sak i taget låter klokt! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 4. Nämen uff då , både ont i ryggen och tandvärk :(
  Stackars Asterix !!
  Jag och min matte tycker oxå det låter klokt med en sak i taget !

  SvaraRadera
 5. Oj oj det var inte roligt! Ta ni en sak i taget och vikten får väl komma i sista hand
  ( det tycker säkert Asterix också! )
  Hoppas att Asterix snart mår som vanligt igen!
  Kram till er alla!!

  SvaraRadera