torsdag 27 januari 2011

Mollys dag på sjukhuset

Igår var det en jobbig dag för Molly. Jag åkte in och lämnade henne på sjukhuset på förmiddagen eftersom man skulle ta bort tandsten och ta lite prover, eftersom Molly ätit kortison en tid p g a klåda som gjort att hon bitit bort päls på benen. Det var några nervösa timmar innan jag fick åka tillbaka för att hämta henne på eftermiddagen. När jag kom dit låg hon i buren drogad och med hängande huvud. Det droppade lite blod ur munnen och hon var inte riktigt med, men hon tittade i alla fall upp lite när jag pratade med henne.

När veterinären kom in och berättade vad de gjort med Molly under dagen visade det sig att det var nödvändigt med större ingrepp än vi förväntat oss eftersom Mollys tandstatus var sämre än vi anat. Hennes tandsten hade lett till tandköttsinflammation som i sin tur lett till att några tänder drabbats av tandlossning. Därför hade de tagit bort fem tänder. Stackars lilla gumman! Det måste ha gjort ont! Tänk om djur kunde tala om när de är sjuka och var det gör ont! Tydligen är det väldigt vanligt med tandproblem hos både katt och hund, och vi fick informationsblad där vi läste att 70% av alla katter över tre år har problem med tänderna :-(

Alla prover inkl urinprov var bra förutom hennes njurvärde som låg för högt. Det är ju naturligtvis inte bra, och vi ska därför tillbaka för ny provtagning om tre veckor.

Jag fick noggrann information och instruktioner, och en påse med bland annat provpåse med speciellt tandfoder, tandborste, tandkräm och ett slags tandskölj som blandas ut i dricksvattnet. Vi fick dessutom med oss journalutdrag och bilder på tänderna som visade vilka tänder som åtgärdats. Rekommendationen var att försöka börja med daglig tandborstning när Molly läkt i munnen så att hon får behålla de tänder som i dagsläget är friska. Det ska vara det enda sättet att förhindra tandlossning. Vi fick också recept på antibiotika för inflammationen i munnen. Vilken tur att Molly är så duktig på att ta medicin!

När vi kom hem vinglade Molly direkt in i badrummet och lade sig på sin matta. Hon älskar att ligga där eftersom vi har golvvärme så hon brukar ofta ligga där och mysa. Hon var rejält svullen i munnen och kunde därför inte stänga den, och tungan hängde utanför.

Grabbarna förstod med en gång att Molly inte var som vanligt och reagerade på olika sätt. Asterix tittade på henne och jamade högt och bekymrat, medan Lukas tyckte att det var läskigt och konstigt och smög omkring henne försiktigt. När han kom nära backade han lika försiktigt. Han är inte så kavat, våran Lukas!

Idag är Molly ganska pigg och hon är väldigt gossjuk. Hon dricker, äter (blötmat) och får i sig sin medicin så nu kan det bara bli bättre! Jag är såklart orolig över hennes njurar men hon låg fint i värde innan hon började med kortison så vi funderar på om det kan vara p g a detta som värdet höjts. Vi hoppas dessutom på att hon kanske inte behöver äta mer kortison nu när hon är frisk i munnen. Man kan ju misstänka att hon gnagt på benen för att hon haft ont i munnen. Vi gör nu uppehåll med kortison och så får vi se vad som händer med värdet när det är dags för återbesök.

Skönt att det är fredag imorgon så vi får vara hemma och mysa, och pyssla om lilla Molly, och även grabbarna förstås!

8 kommentarer:

 1. Men lilla hjärtat, har tänderna bråkat med dig och gjort ont? Det är så hemskt när man inser att ens älskade djur har haft ont, men nu hoppas vi på snabb och fullkomlig läkning av inflammationen i munnen. Tur att Molly är duktig på att ta sin medicin! Vi håller tummar och tassar för dig! /Stationskatterna och deras matte.

  SvaraRadera
 2. Stackars lilla Molly. Vad bra att du kom till veterinären. Hoppas att det blir bra med tänderna nu och att det rättar sig till med njurarna. Tröstbuffar. Vi håller också tummar och tassar för dig.

  SvaraRadera
 3. Naw...Lilla Mollytjejjen då...
  Håller tassarna för dig här //Jam Kram & NosePûssar från oss!!!

  SvaraRadera
 4. Men stackars liten.
  usch, nu får jag dåligt samvete.
  kanske borde börja med tandbortsning alltså.
  hjälp
  Kram till Molly

  SvaraRadera
 5. Nämen usch då vilken pärs!! Hoppas Molly kryar på sig nu och det får vara bra med detta, och hoppas att hon kommer att gilla att borsta tänderna..... Erik och jag skickar en stooor kram till Molly (och en till matte också förstås) och håller tummarna för att Molly blir pigg snart! Kramis från Karin och Erik i Falun

  SvaraRadera
 6. Men stackars lilla Molly. Hoppas munnen snart är läkt. Massor av krya-på-dig-mjau från oss.

  SvaraRadera
 7. Stackars Molly, aldrig kul med vettisbesök, det är något vi verkligen kan tassa under på! Hoppas det läker fint och att Molly snart blir pigg och glad igen. Och lycka till med tandborstningen - låter som en knepig uppgift :-)
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 8. Jam på er! Hur går det med er och Molly framför allt? Nosbuff

  SvaraRadera